söndag 15 augusti 2021


 Magnus Västerbro: " Tyrannens tid", Albert Bonniers förlag 2021

Augustprisvinnaren, författaren och journalisten Magnus Västerbro har kommit med en ny synnerligen intressant  och givande bok om de dramatiska åren 1700-1721 då den svenska stormakten gick under.

Mycket har skrivits om Karls XII ända sedan 1700-talet. Men ingen har gjort en sammanställning på hur man hade det i Sverige under den här tiden såsom Magnus Västerbro.

Boken understryker ånyo min frågeställning varför Karl XII får stå kvar som staty i Kungsträdgården i Stockholm, pekandes österut. En rejäl beskrivning borde onekligen finnas intill vad han ställde till med. En kontroversiell fråga givetvis om statyers vara eller icke.

Sverige blev fullständigt utarmat pga av hans krigståg under så många år och ryssen som kom sedan och brände och plundrade längs ostkusten efter det.

Västerbro vill återge hur det svenska folket hade det under den här tiden. Det har inte varit så lätt att hitta underlag till detta då "vanligt"folk inte dokumenterade tiden. Inget som finns kvar i alla fall. Vidare tordes inte folk sätta på pränt hur det  egentligen var, man kunde lätt bli ett huvud kortare om överheten fick reda på klagomål.

Men ett antal människor som skrev och beskrevs ändock får vi följa. 

Bl a prästen Andreas Rhyzelius, Emanuel Swedberg(senare Swedenborg),  diktaren Sophia Elisabet Brenner, Uppsalastudenten Olof Broman och hans liv och verk, den förmögna  Christina Piper i Skåne och ett antal till. 

Redan när Karl XII år 1700 började med sitt krigståg så var flertalet emot det hela.

Och det blev bara värre efter hand. Och missväxt, svält och böldpest på det.

Den 500 sidor omfattande boken ger en återspegling av hur en människa kan sätta ett land i så stor misär, utarmning och riksomfattande sorg i och med att tusen och åter tusen dog på slagfält, av sjukdomar i fält, svält och kyla.

Och hur den politiska bilden sedan efter krigarkungens död snabbt förändrade styrsättet för landet.

Att envälde skulle bli historia.  Så blev det inte riktigt. Senare under 1700-talet.

Läsaren möter namn i boken  såsom Magnus Stenbock, Arvid Horn, Georg Heinrich von Görtz och Ulrika Eleonora som onekligen har gått till historien som nyckelpersoner under den här tiden.

Givetvis figurerar tyrannen själv, den först  beundrade hjältekungen efter slaget vid Narva i november år 1700 till den person åtskilliga i Sverige och i andra länder senare ville se död och begraven.

Då långt innan skottet 30 november år 1718 i Norge.

"Tyrannens tid" är den tredje boken i en serie böcker som behandlar vad Magnus Västerbro tänker på som apokalyptiska händelser i Sveriges historia.  Den första "Pestens år"kom 2016 och skildrar vad som  skedde  när det senaste pestutbrottet ägde rum i Stockholm år 1710. Därefter kom boken "Svälten-hungeråren som formade Sverige", utgiven 2018 och för den fick han  med all rätt Augustpriset.

I de här tre böckerna berättar Västerbro om tidlösa fenomen: farsoter, hungersnöd, krig och förtryck.

Förhoppningen har varit att få syn på vad som är sig likt över tid när det gäller just dessa fenomen, liksom vad som är tidsbundet och därför skiljer sig åt mellan olika epoker. Det som Västerbro framförallt är intresserad av är med andra ord själva människan, hur människor beter sig under skiftande omständigheter.  Han tänker sig också att detta perspektiv, siktet på det tidlösa, som gjort att dessa böcker har kunnat kännas aktuella och som han skriver i någon mån kastar ljus även över vissa händelser i vår nutid. Pandemi, klimatet och kulten av starka ledare.

Ny Augustpris-nominering för "Tyrannens tid"?

Torbjörn Andersson





lördag 7 augusti 2021


 "Att bygga en stad-Stockholm under 800 år"

Författare: Peter Lundevall

Förlag: Carlssons, 2021


Genom åren har det kommit en rad imponerande böcker om Stockholm.

Rejält faktafyllda och onekligen påtagligt fina praktverk. Stockholmania är rikt och lockande.

Nu har det kommit en till.

Stadsplaneraren och arktitekten Peter Lundevall som skrivit boken har arbetat mer än 40 år med planeringsfrågor i Stockholms stad som utredare, projektledare mm.

Den här boken i storformat och på drygt 350 sidor  " Att bygga en stad-Stockholm under 800 år", skildrar koncentrerat och rikt illustrerat planeringen av staden   från medeltid till nutid. Insikten är att allt som är skapat av människohand måste utgå från tidens förutsättningar och ideal.

En stad är  i stora stycken dess människoöden. Där det finns en massa hus finns en mängd berättelser.

I den här boken får läsaren ta del av vad som gjort stockholmarnas stad till vad den är idag.

Stockholm är en planerad stad. Troligen en av de mest genomarbetade i världen. Märk väl att utanför de äldsta delarnas organiska gatusträckningar fick Stockholm redan under 1600-talet ett stramt rutnät. 

Detta utvecklades sedan  på 1800-talet  och 1900-talet. Förorterna fick prioritet.

Bebyggelseutvecklingen återges på ett överskådligt sätt i boken.

Boken förmedlar också vilka ideal som styr dagens bebyggelseutveckling i Stockholm, och varför.

På ett elegant sätt färdas läsaren från 1350 till nutid med så intressanta fakta och med kartor och illustrationer och foton så  behagligheten att ta del av boken är ett  givet faktum.

Arkitektur, stadsplanering, historik,  och saker som du inte hade en aning om gällande Stockholm och mycket mer finns i denna fullmatade härliga bok.

Boken avslutas med: "-Stockholm är en bekräftelse på att staden är en av de mest hållbara strukturer människan skapat. Drivkraften har varit en blandning av nödvändighet och lust.Staden är samtida med sina geologiska förutsättningar. Den naturgivna skönheten, den ännu relativt måttfulla skalan  och den planmässiga uppbyggnaden ger Stockholm säregna värden av internationell dignitet. Det är ett tecken på rikedom och självkänsla att ha råd och mod att bevara sin särart. Stockholm behöver bara vara sig själv".

Torbjörn Andersson