lördag 7 augusti 2021


 "Att bygga en stad-Stockholm under 800 år"

Författare: Peter Lundevall

Förlag: Carlssons, 2021


Genom åren har det kommit en rad imponerande böcker om Stockholm.

Rejält faktafyllda och onekligen påtagligt fina praktverk. Stockholmania är rikt och lockande.

Nu har det kommit en till.

Stadsplaneraren och arktitekten Peter Lundevall som skrivit boken har arbetat mer än 40 år med planeringsfrågor i Stockholms stad som utredare, projektledare mm.

Den här boken i storformat och på drygt 350 sidor  " Att bygga en stad-Stockholm under 800 år", skildrar koncentrerat och rikt illustrerat planeringen av staden   från medeltid till nutid. Insikten är att allt som är skapat av människohand måste utgå från tidens förutsättningar och ideal.

En stad är  i stora stycken dess människoöden. Där det finns en massa hus finns en mängd berättelser.

I den här boken får läsaren ta del av vad som gjort stockholmarnas stad till vad den är idag.

Stockholm är en planerad stad. Troligen en av de mest genomarbetade i världen. Märk väl att utanför de äldsta delarnas organiska gatusträckningar fick Stockholm redan under 1600-talet ett stramt rutnät. 

Detta utvecklades sedan  på 1800-talet  och 1900-talet. Förorterna fick prioritet.

Bebyggelseutvecklingen återges på ett överskådligt sätt i boken.

Boken förmedlar också vilka ideal som styr dagens bebyggelseutveckling i Stockholm, och varför.

På ett elegant sätt färdas läsaren från 1350 till nutid med så intressanta fakta och med kartor och illustrationer och foton så  behagligheten att ta del av boken är ett  givet faktum.

Arkitektur, stadsplanering, historik,  och saker som du inte hade en aning om gällande Stockholm och mycket mer finns i denna fullmatade härliga bok.

Boken avslutas med: "-Stockholm är en bekräftelse på att staden är en av de mest hållbara strukturer människan skapat. Drivkraften har varit en blandning av nödvändighet och lust.Staden är samtida med sina geologiska förutsättningar. Den naturgivna skönheten, den ännu relativt måttfulla skalan  och den planmässiga uppbyggnaden ger Stockholm säregna värden av internationell dignitet. Det är ett tecken på rikedom och självkänsla att ha råd och mod att bevara sin särart. Stockholm behöver bara vara sig själv".

Torbjörn Andersson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar