torsdag 29 juli 2021


 "Blomsterbönder", Text:Lisa Ising och foto: Lena Koller

Förlag: Natur&Kultur, 2021


Trädgårdsjournalisten Lena Ising och fotografen Lena Koller tar med läsaren på en roadtrip från Smygehuk till Västerbotten och vi får träffa 25 svenska blomsterbönder.

Det odlades snittblommor på friland förr i Sverige. Men i modern tid har svenskodlade blomster nästan helt försvunnit och ersatts av importerat och storskaligt. En industri där blommorna odlas allt annat än miljövänligt och transporteras långa sträckor med lastbil och flyg.

Nu blommar det igen på svensk mark. De svenska blomsterbönderna ingår i den större internationella så kallade slow flowers rörelsen som alternativ till den miljöbelastade blomsterindustrin. 

Pionjärerna bland de svenska blomsterfarmerna är Velobloom  vid Lövsund utanför Nyköping och Fiddekulla i Småland. På senare år har antalet nystartade blomsterbönder i Sverige ökat rejält.

Bland de 25 blomsterbönder som besöks i boken finns tongivande frontfigurer och pionjärer, men även nybörjare som har sin första säsong.Några är professionella trädgårdsmästare och florister. Andra är odlingsintreserade amatörer. De flesta ha självplock.

Blomsterbönderna bidrar till en levande landsbygd,en ny slags besöksnäring och en bättre biologisk mångfald. Och den inspirerande boken levererar en hel del tips på blommor att odla själv hemma.

Torbjörn Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar