måndag 27 februari 2023


 Fredrik Bedoire, Stormaktstidens Norrmalm, Bokförlaget Langenskiöld, 2023

Fredrik Bedoire, arkitekturhistoriker, professor och författare har med sin senaste bok "Stormaktstidens Norrmalm" skapat ett praktverk och en synnerligen intressant bok.Bedoire benämns som landets mest mångsidige och produktive arkitekturhistoriker, känd för sin förmåga att levandegöra arkitekturens historia för generationer av arkitekter och intresserad allmänhet. Hans många böcker omfattar allt från slott och kyrkor till fabriker och arbetarbostäder, i ett brett tidsspann.

I sin nya bok om stormaktstidens Norrmalm, en bok på drygt 460 sidor  får läsaren möta 1600-talets Norrmalm i Stockholm. Bedoire säger att Norrmalm har följt honom genom hela sitt vuxna liv.

Sina första uppgifter som ung konsthistoriker på Stockholms Stadsmuseum år 1970 var att dokumentera rivningarna på Norrmalm och då upptäckte han att i princip varje hus hade kvar sina murar från 1600-talet. Att upptäcka och dokumentera 1600-talets Norrmalm och sedan se det demoleras av grävskoporna var en erfarenhet som etsade sig fast. Nu 50 år senare har detta bearbetats i den här boken för att skildra 1600-talets Norrmalm. Det här är den första boken som samlat förmedlar Norrmalms dynamiska 1600-talshistoria. I boken finns ett mycket omfattande bildmaterial, till stor del opublicerat tidigare.

Norrmalm var en självständig stad mellan 1602-1634. 1635 blev Norrmalm införlivad med huvudstaden Stockholms administration. En del av Norrmalm var på 1600-talet en intellektuell värld. Vi får möta befolkningen år 1634 och vad de sysslade med. Högadelns  gårdar, borgmästare och rådmän,kyrkor,bygg- och murmästare,Kristinatidens stenhus,om enastående palatset Makalös, Clas Flemings palats, trädgårdarna, Axel Oxenstiernas malmgård, Erik Dahlbergs teckningar från  Norrmalm, hemma hos borgmästare Trost, gårdarna vid Saltmätargränd, högadelns tänkta trädgårdsstad, Balthazar Grill och glasbruket i Klara,krögare, vinskänker och vinhandlare, Gustaf Mauritz Lewenhaupts palats, pestens offer, kring Klara kyrka och mycket mer framträder i boken.

Bedoire skriver också om hur man idag kan återfinna 1600-talets Norrmalm med vandring i området. Ett vackert perspektiv av1600-tal får man från Brunkebergstorgs sydspets när man tittar in mot de smala Herkules- och Karduansmakargatan, ner mot Drottninggatan.

Norrmalm har tidigare inte varit föremål för egen historieskrivning utan ingått i hela stadens utveckling.

Stormaktstiden har varit Norrmalms gyllene epok, med snabb uppgång men också motsvarande snabb nedgång och  stagnation.Landets största, planerade stenstad växte upp på Norr med många märkliga byggnader.

Fredric Bedoire har sammanställt en unik bok som historieintresserade, d:o för arkitektur och Stockholmsroade icke bör missa.

Torbjörn Andersson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar