Petter Karlsson: "Det svunna Sverige", Förlag: LRF Media, 2022
Författaren och journalisten Petter Karlsson med ett femtiotal böcker som han skrivit har nyligen utkommit med en bok i ett ämne som roat Petter sedan ungdomen. Det handlar om historia, original och färgstarka berättelser.
I den här boken möter vi sällsamma och färgstarka livsöden såsom en kompott.
Fotografen August Christian Hultgren bestämde sig 1896 efter lång USA-vistelse att fotografera slagrutegubbar, gärsgårdshängare, brunnsgrävare, skogsarbetare, ullspinnerskor, backstusittare, nätbindare och nattliga tjäderjägare. I boken finns ett enastående foto på det lilla torpet Degerhult i Ydretrakten med Karolina Jonsdotter framför dörren. Fler intressanta foton från början av 1900-talet finns med.
Vi möter också den långa lappflickan som mätte 218 cm, om paret som firade jul året runt, Albert Engström, Olof Rudbeck -det sanna universalgeniet,Alice Tegnér, Sigge Stark, Magnus Stenbock i Östergötland, den riktiga Nils Holgersson, Jerusalemfararna, om företaget Husqvarna som Bob Dylan gjort reklam för, den sexgalne revykungen Johnny Bode, om dragspel, om tavlan Grindslanten och mycket mer! En salig blandning som onekligen roar läsaren!
Intressant är ett kapitel om Gunnar Sträng. Statarpojken som blev minister. Få finansministrar har kunnat konsten att köra en slåttermaskin. En urstark arbetshäst med riksdagens hårdaste nypor. Som ung agitator för statarna hade han brottat ned storbönderna i gräset så tovorna yrde. Från 1945 till 1976 var han minister för olika departement, givetvis mest känd som finansminister. På tal om
svunna tider: när Sträng föddes brevid soptippen i Järfälla dan före julafton hade Sverige över 400 000 bondgårdar! När han klev av som finansminister 1976 var antalet 80 000, men allt var inte Strängs fel att det minskat. Sträng var en lärd man som hade sin grund inte minst i en granne i barn och ungdomstiden, en ungkarl och sjöman som lärde honom spela schack och känna till all världens nationer och hav. Den här boken kan man beta av lite då och då och få en inblick i hur det var förr i Sverige med tonvikt på 1900-talet.
Torbjörn Andersson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar