lördag 22 maj 2021

Jan Carlzon, "Se människan", Volante förlag 2021

Nyköpingssonen Jan Carlzon fick hämta pris i New York  1984 som vd för världens bästa flygbolag.

Innan dess hade en hel del hänt och efter priset en hel del. 25 juni fyller han 80 år.

Om detta och en del av hans privatliv återger han i nya boken "Se människan".

Förra boken av Jan Carlzon, "Riv pyramiderna" som kom 1985, blev en dundersuccé, inte bara i Sverige utan även i övriga världen. En av världens mest uppmärksammade managementböcker.

Och det kom en hel del i ämnet på den tiden...

Den nya boken 36 år senare har som röd tråd: se människan, lyssna och ta in.

Boken har bra flyt och onekligen så har Jan Carlzon också haft flyt och framgång. Men han tar även upp motgångar och uppförsbackar i karriären och  en del på det privata planet. Stundtals önskar man när man läser boken att han kunde ta upp sitt privatliv i högre grad än vad som görs.

Vi får följa Jan från barndom till nuläge. Vad tiden på Handelshögskolan i Stockholm innebar och sommarjobbet på Club 33. Sedan Linjeflyg och efter det tiden där han blev "SAS-Janne" med hela Sverige. Efter SAS blev det riskkapitalbolag mm. Många  olika människor i yrkeslivet som han har haft att göra med omnämns. Vissa lovordas och  en del får sig en känga. Jan menar själv  att han aldrig haft respekt för auktoriteter eller kändisskap och att han inte har sökt sig till den typen av människor för att sola sig i deras glans.Sina vänner har varit vanliga människor som från utsidan kanske inte är något speciellt, medan på insidan är de allt, menar han.

Men visst, han understryker ibland i boken att han  ex.bjudit Diana Ross och hennes man på middag hemma i Djursholm  och spelat tennis med president Bush i Washington.

Viktig mentor för Jan Carlzon har Curt Nicolin varit.

Intressant är också kapitlen i boken om föreläsningsturnéerna över hela världen. Inte minst då Colombia som han först inte ville åka till, rädd för att bli kidnappad. Det blev något helt annat när han väl kom dit.

Jan Carlzon skriver att han lämnar efter sin ledarskapsfilosofi det kärleksfulla ledarskapet och han hoppas att det lämnar ett avtryck som kommer till nytta och glädje för andra.

Hans sätt har varit att lyssna inåt, snarare än utåt. Viktigt  har varit att lyssnat på människorna i organisationerna, snarare än på dem som sitter i styrelserummen eller på höga positioner i samhället.

Och han understryker då att den information och de idéer som funnits i företaget har varit viktigare.

Han fortsätter: som ledare ska man inte tro att man måste ha alla svaren själv. Istället ska man lita på att människor, enskilda och i grupp, besitter mycket mer kunskap än man tror. Svaren finns därute. Tro mig, menar Jan , de finns därute. Det gäller bara att lyssna.

Boken är läsvärd. Jan Carlzons intressanta liv samt att boken speglar samhällsutvecklingen under samma tid. Journalisten Nadia Dyberg har hjälpt JanCarlzon med skrivandet.

Torbjörn Andersson




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar