måndag 24 maj 2021

Klas-Göran Karlsson: "Folkmord", Historiska Media 2021


 Den här boken är resultatet av mer än trettio års arbete med att söka förklara och förstå folkmord. 

Så skriver författaren till boken, Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet.

Han har skrivit en rad böcker tidigare i ämnet och lett större forskningsprojekt med folkmord och deras verkningshistorier i fokus.

Hitler, förintelsen, Auschwitz, Stalin, den stora terrorn, Gulag, Idi Amin, Pol Pot, Slobodan Milosevic, fascism, nazism, kommunism, första världskriget, andra världskriget, kallakriget, Babij Jar, Katyn, Screbenica,dödsmarscher, terrorhungersnöd, atombombsfällning.....

Så inleds boken. Och med det vill Karlsson understryka att 1900-talet var extremernas, katastrofernas och massmordens århundrade.

Men han backar också tillbaka i historien och påvisar tidigare folkmord samt rötter till varför skedet blev som det blev på 1900-talet. 

Författaren menar  att den intressanta historien aldrig följer en enkel och isolerad utvecklingslinje.

Och just den här dubbelheten gör det massiva moderna våldet, förövat av statsmakter, deras byråkratiska och militära apparater och allsmäktiga politiska partier, särskilt intressant , och förfärande att utforska. För många våldsverkare i den äldre historien var målet enkelt och okomplicerat: att undanröja yttre fiender och på så sätt till sig själva inhösta olika slags omedelbara vinster. Från rikedomar, territorier och maktpositioner till heder och ära. Det innebar också att de besegrade männens släkter, familjer och barn  skulle likvideras. Så att de inte kunde hämnas.

De stora våldsyttringarna på 1900-talet framträder i en annan dager. Mer motsägelsefullt och ideologiserat. Karlsson menar att vi ännu, ett par decennier in i nästa sekel, är kvar i denna dager.

Ska man radikalt förändra och förbättra världen måste allt det gamla, människor, byggnader, maktförhållanden, ekonomier osv som står i vägen för den goda framtiden förintas.

Detta har varit en återkommande krigisk, folkmördande och revolutionär devis.

Ändamålet är att skapa en ny, modernare och bättre värld bebodd av en motsvarande ny människa, helgar medlen, också sådana som kortsiktigt leder till våld och lidande. Utgångspunkten för denna tanke, poängterar Karlsson, har hämtats från en övergripande modern ideologi, oftast av kolonialistiskt, rasistiskt, nationalistiskt, fascistiskt eller kommunistiskt slag. "För att göra omelett måste man knäcka ägg" sa Mao Zedong.

Intressant i boken är sammanställningen av den tyska folkmordslinjen(författarens egna ord), som inte bara var Förintelsen. Tyskarna var ex. rejält involverade i det armeniska folkmordet. Inte så uppmärksammat tidigare. Även tyskarnas intressen i Afrika blir behandlat.

Boken beskriver uppmärksammade folkmord och mindre belysta.

 Just de här mindre belysta höjer bokens värde samtidigt som läsaren förfasas över allt elände som sker och har skett i världen.

Professor Karlsson vill också betona att långt ifrån alla krig och revolutioner leder till folkmord. Han menar att det knappast finns en överbestämmande faktor eller en tillräcklig betingelse som förklarar alla folkmord. Dock finns det en variabel som oftare än andra har varit av avgörande betydelse: en folkmördande ideologi.Utan ett system av ideér om en ideal samhällsorganisation och en bättre värld, som förövare introducerar och som frustrerande människor fäster förhoppningar vid i situationer av kaos och förvirring, äger de flesta folkmord helt enkelt inte rum.

Han skriver också att många folkmord aldrig får de uppmärksamhet som de borde ha utanför den närmaste kretsen, antigen för att de inte passar in i vår världsbild eller för att ingen resursrik aktör för deras talan. 

Torbjörn Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar