onsdag 7 juli 2021


 Annika Berg/ Urban Lundberg/ Mattias Tydén: "En svindlande uppgift", Ordfront 2021


760 sidor tjock  bok om Sveriges bistånd mellan 1945 och 1975.

Omfattningen av boken säger en del om Sveriges engagemang och bistånd under nämnda år.

Författarna som är docenter i historia har gått igenom SIDA:s och dess föregångares arkiv och kan här redovisa tidigare oanvänt material.

1-procentmålet, fattigdomsbekämpning, en rikemansö i ett fattighav, solidaritet med tredje världens folk. U-hjälp- Sverige var tidigt ett föregångsland när det gäller internationellt bistånd.

Idag attackeras den traditionella biståndspolitiken både i Sverige och internationellt.

Boken visar den historiska bakgrunden till denna debatt.

Grundligheten i framställningen är påtaglig. Inte minst i kapitlet Biståndets förhistorier . Intressanta aspekter kommer här upp, exempelvis om det svenska biståndet vilade på eller åtminstone påverkades av ett kolonialt arv. En annan intressant fråga ur svenskt perspektiv gäller betydelsen av socialdemokratins inträde på scenen under 1900-talet.I vilken mån omfattade de nya, demokratiska valda politiker som kom till makten under mellankrigstiden de nationella och kommersiella motiv som kan urskiljas bakom det oscarianska Sveriges koloniala relationer?  Europas vänster drog sig aldrig för att kritisera imperialismens praktik: hjärtlösheten, rovdriften och civilisatoriska fasaden.

Läsaren får ta del av Tage Erlanders resa till Tanzania 1968, och vad den resan innebar. Om pilotprojekt i Ceylon, svenskt-pakistanskt pilotprojekt, om hur enprocentmålet etablerades, om SIDA:s första tid, södra Afrikas befrielse, från Havanna till Hanoi, om biståndsarbetaren, och mycket mer.

Det övergripande syftet med boken är att skildra det svenska utvecklingsbiståndets uppbyggnad och konsolidering under efterkrigstiden och sätta detta i ett historiskt sammanhang.Boken lyfter också fram det politiska och byråkratiska spelet bakom hjälpverksamheten, den mångfald av olika aktörer och intressen som var inblandade, och de organisatoriska problem som uppstod  när ett helt nytt politikområde på kort tid tillfördes enorma resurser. Författarna understryker markant att boken handlar om biståndets framväxt i Sverige betraktad som en historisk process. Alltså inte en  krönika över bistånd och biståndsdebatt. Inte heller en ren debattbok i ämnet. Utan mer som en uppslagsbok ur historisk aspekt. Beundransvärt arbete av de tre författarna. Blir säkerligen klassiker i ämnet.

Torbjörn Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar