måndag 25 oktober 2021


 "Svenska Industrisnillen"

Författare: Anders Johnson

Förlag: Historiska Media, 2021


Skribenten, tidningsmannen och politikern Anders Johnson som skrivit nya boken "Svenska Industrsnillen" är ett fenomen i sig.

Så till vida att han har en mycket rik kunskap om historiken för svenskt näringsliv och andra ting i svensk historia. Med denna kunskap och ambition har det blivit att han skrivit och medverkat i över 150 böcker. Enastående. Han har också genom åren fått olika priser för sitt författarskap. Han är också en uppskattad föredragshållare.

Nu finns en ny bok. Syftet med den här boken är att porträttera ett antal svenska industrisnillen som var verksamma under halvseklet före första världskriget. Han har även tagit med ett par geniala uppfinnare  som inte lyckades bygga upp någon snilleindustri, och ett par personer som i huvudssak verkade utanför Sverige. Han understryker i förordet att det inte var någon tillfällighet att många av våra främsta uppfinnare slog igenom under perioden 1864-1914. Kortfattat redogör Johnson i bokens första del-"Det svenska ekonomiska undret" att det var 16 ekonomiska, teknologiska, politiska och sociala faktorer som förändrade Sverige i grunden under 1800-talet och som ledde till att den ekonomiska tillväxten sköt fart från 1870-talet. Han redogör också nya teknologier, internationaliseringen, förbättrade kommunikationer, jordbrukets omvandling, bergsbrukets förnyelse,nytt fabrikssystem,handelsrevolutionen, ett modernt finansväsende, att kvinnorna tar plats, kunskapslyft, reformerad offentlig sektor med mera. I slutet på boken finns upplistat efter årtal, 1810-1914, näringspolitiska reformer i Sverige som betytt mycket för entreprenörer och det Sverige som vi har idag.

I bokens andra del-"Industrisnillena" presenteras ett trettiotal snillen. 

Läsaren möter här bl a Johan Edvard Lundström med sina tändstickor, Alfred Nobel och sprängämnen, Lars Magnus Ericsson och telefoner, Gustav de Laval med sina separatorer och turbiner, Oscar Carlson och elektrokemin, Gustaf Dahlén  med sitt fyrsystem, Oscar Kjellberg och elsvetsningen, Sven Wingquists kullager med flera. Kända namn och mindre kända, men nog så intressanta.

Boken kan gott och väl vara en uppslagsbok i ämnet samt en referensbok för undervisning. Och givetvis ett läsnöje för den vetgirige inte minst.

Torbjörn Andersson



tisdag 19 oktober 2021

"Papua-bland paradisfåglar och djävulsrockor"

Författare: Magnus Lundgren och Staffan Widstrand

Förlag: Votum, 2021


Årets Pandabok 2022 är en rejält intressant bok av naturfotograferna  Mats Lundgren och Staffan Widstrand. Båda är internationellt erkända fotografer, författare, föreläsare och expeditionsledare.

Magnus Lundgren betraktas som en av världens ledande naturfotografer med passion för undervattensfoto och specialiserad på stort och smått i alla typer av vattenmiljöer.

Staffan Widstrand omnämns som en av världens mest inflytelserika naturfotografer.

Så bildmaterialet i den här boken kan ju inte bli annat än mycket givande och intressant. Och man förstår att det är mycket arbete bakom alla bilder.

Författarna visar läsaren en omistlig del av världens urtida naturarv: Västpapuas tre kronjuveler Raja Ampat, Cenderawasih och Triton Bay.

Små paradisiska öriken där overkligt vackra kalkstensöar möter turkosblåa hav och korallrev med en mycket stor mångfald. Världens rikaste korallrevsområde. Och från dessa kustlinjer sträcker sig ännu vilda, orörda regnskogar mil efter mil in i landet. Men hur länge till innan det blir palmoljeplantager, gruvbrytning osv? En del av Västpapua är redan starkt exploaterat av länder utifrån.  Författarna skriver ändå att den lokala regeringen (huvudman är Indonesien) har avsatt 70% för naturvård av regnskogen.

Men vi vet ju hur det kan vara med det.....illegal avverkning i naturreservat/ parker världen över.

Nåväl, ännu som sagt finns det en del kvar och lokalbefolkningen i bokens områden ser större möjligheter att tjäna pengar på ekoturister istället för snabb avverkning och exploatering. Likaledes havet utanför med dykningar i otroliga vatten istället för hårt  industriellt fiske.

Expeditionen som boken bygger på kallas  " I Wallaces fotspår". Pionjären, biologen och vetenskapsmannen Alfred Russel Wallace som för 160 år sedan genomförde sin åtta år långa forskningsresa genom Västpapuas skärgårdar, skogar och byar. Wallace lät insamla och preparera 125 660 exemplar av insekter, fåglar, reptiler, däggdjur, snäckor och växter. Allt detta tog han sedan hem till England. Än idag är Papua forfarande delvis en vit fläck på vetenskapskartan,där det regelbundet beskrivs och dokumenteras nya arter, samtidigt som färska teorier om arternas utveckling och beteenden duggar tätt. 100 000 insektsarter är upptäckta, forskarna tror att det finns minst lika många till att upptäcka här.  Eller: " det finns lika många fjärilsarter runt en byrå på Nya Guinea(Papua) som i ett medelstort europeiskt land" som en professor i ekologi, från Tjeckien ,skrev. 900 olika fågelarter är registrerade. Paradisfåglar som bara finns här på en liten yta,  världens största sköldpaddor, världens största havsmantor(rockor), koraller, en rad olika fiskar, valhajar och mycket mer får du se i den här boken. 

Man blir glad över att det finns fläckar på jorden med hyfsat orörd natur och att kreativa fotografer och författare återger det till en större publik.

Torbjörn Andersson


onsdag 13 oktober 2021












Henrik Ekman, "Naturen vi ärvde-En miljöresa från Tyst vår till het sommar"

 Förlag: Norstedts, 2021.

I många år har vi kunnat se naturprogram på Svt där Henrik Ekman varit presentatör .

Hans röst är förknippad med intressanta naturfilmer från hela världen.

Han har bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel och då som reporter för Svenska Dagbladet, Aktuellt och Svt:s vetenskaps- och naturredaktioner.

Nu har han skrivit en omfattande bok om sitt liv med naturen sedan barndom till nutid.

En utgångspunkt har varit att varje tid har sina frågor. När började man tala om försurning? När blev det tyst, och varför? Löstes problemet eller kom annat upp på dagordningen och tog över?

I det första fallet kan berättelsen skänka tröst och uppmuntran. I det andra påminns vi om att svåra problem kan sopas under mattan. Vi tror att de är lösta eftersom ingen pratar om dem, men det är de inte, understryker Ekman.

Henrik Ekman har alltid tyckt om att följa upp reportage. Att komma tillbaka efter en tid och möta de människor och miljöer som han rapporterat om fördjupar både förståelsen och själva berättelsen.

Men en uppföljning som spänner över sextio år var något annat.

Idag är det vår livsstil som behöver förändras om vi ska kunna förhindra klimatförändringarna, skriver han i förordet. Och förhindra utarmningen av den biologiska mångfalden.

Havsörnen, gråsälen och uttern är tre vinnare i Sveriges fauna som varit illa ute men återhämtat sig inte bara en gång utan två gånger, först från äldre tiders förföljelse och sedan från miljögifter.

Samtidigt är vi enligt forskarna på väg in i ett sjätte massutdöende där kanske en miljon arter kommer att dö ut till nästa sekelskifte. Huvudförklaringen, menar Ekman, är att vi människor fortsätter att beröva dem deras livsmiljöer, och det sker också i Sverige.

En annan iaktagelse som författaren gjort är hur miljörörelsen förändrats. Länge varden biologernas domän, med skyddet av arter och orörd natur i fokus. Sedan tog samhällsvetare och humanister vid, mera intresserade av energiomställning och hållbar livsstil.

Henrik Ekmans ambition har varit att sätta naturvården högt på agendan.Han har känt sorg över att intresset varit så klent. I skrivande stund av boken känner han dock att det börjar bli en förändring när världen pratar om värnandet av biologisk mångfald.

Hans egna faser i livet präglar hur de olika decennierna skildras. Vilket gör läsandet extra givande.

Kapitlet"Tiotal" tar upp nuet med allt vad det innebär av ex. bidöden, avverkning av regnskog, skogen i Sverige, ekobönder, om Trumps förödande inverkan på USA:s natur och miljö, klimatuppvärmningen, om Arktis och vad som händer när det  området exploateras, om all plast i haven osv, Kinas enorma fiskearmador, strandskydd, Fridays for Future, Stora Barriärrevet och koraller, bränder i Australien och Kalifornien, fiskar, mygg , varg och skog samt missade miljömål  och inte minst hans möte med David Attenborough.

Boken avslutas med att Ekman är orolig för det hans ögon ser. Något är verkligen på väg att hända.

Han hoppas att de som förespråkar ny teknik för att minska klimatuppvärmningen och miljöförstöringen får rätt. I förening med en ny tids medvetenhet.

Det blir svårt, skriver han, men ännu svårare med hotet mot den biologiska mångfalden. Och ändå, samtidigt som arter försvinner i en förfärande takt världen överupplever Ekman nästan dagligen hur naturen kommit igen. Den kan göra det, om vi ger den chansen. Politik är det möjligas konst, och allt är möjligt. Hur det går?  Den boken får något av mina barnbarn skriva om sextio år avslutar han.

Torbjörn Andersson


onsdag 6 oktober 2021


 Mats Wingborg, "Blåbrunt Sverige-så påverkas du om högern vinner valet"

Förlag: Verbal,2021

Författaren, journalisten och utredaren Mats Wingborg har länge bevakat Europas högerradikala rörelser, arbetsmarknad och skolpolitik.

Tidigare har han bl a givit ut "Den blåbruna röran: SD:s flirt med alliansen och högerns vägval" och "Krutdurk Europa-arbetarrörelsen och högerpopulismen".

Nu ny bok: "Blåbrunt Sverige-så påverkas du om högern vinner valet". Boken är den tredje i något som kan beskrivas som en trilogi menar Wingborg.

Dvs om de får makten hösten 2022.

Läsaren får ta del av att moderaterna kommer att stå vid rodret för den blåbruna ekonomiska politiken, hur kulturpolitiken kommer att förändra, hur miljöpolitiken kommer att styras av marknadstänk och knappast ekologisk grundsyn. Referenser ges hur SD:s politik har påverkat olika kommuner i olika former. Att Public service kommer att skäras ned och kontrolleras. Att det fackliga arbetet kommer att motarbetas. Hur SD vill kontrollera utbildning på olika nivåer. Folkhögskolor ligger risigt till ex.

Bra också att chefen för fackliga idéinstitutet Katalys, Daniel Suhonen, skriver förordet.

Wingborg menar att det skulle betyda fortsatta skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare.

Åtstramning av a-kassa och sjukförsäkring.

Fortsatt privatisering av verksamheter som idag bedrivs i offentlig regi, framför allt på kommunal nivå.

Författaren understryker också att SD är ett parti med fascistiska och nazistiska rötter.

Han tar upp partiets principprogram där SD explicit hyllar Teodor Holmberg, en politisk tänkare som i slutet av sitt liv uttryckte beundran för Adolf Hitler i "Nationell tidning".

Vidare att en grundbult i SD:s politik är att svartmåla Sverige och sedan framställa sig själva som det enda parti som kan rädda landet. Inte sällan bygger retoriken på föreställningen om ett idealiserat förlorat Sverige, en myt om det förflutna.

SD:s kravinriktade integrationspolitik går ut på att invandrare inte ska få del av den offentliga välfärden. I SD:s retorik dras alla utrikes födda och i synnerhet flyktinginvandrare dras över en kam och beskrivs som orsaken till kriminalitet och otrygghet, skriver Wingborg.

Ännu grövre är den retorik som frodas i utkanten av SD och i alternativa medier som SD håller om ryggen.

Moderaterna, KD och Liberalerna  ger SD en ökad legimitet, rumsrenhet,,  och rentvättar en större högerradikal ådra.

Han fortsätter med hur kulturpolitiken skulle bli vid ett blåbrunt styre: biblioteken, folkbildningen och konstutsmyckningen lär drabbas och bli kontrollerade. Dvs en högst auktoritär kultur, bildnings och integrationspolitik.

Slutorden i boken är att om de blåbruna tankarna får sippra ner i samhällskroppen och få fäste så blir Sverige mer hjärtlöst, mer intolerant och mer slutet och ojämlikt.

Torbjörn Andersson

fredag 1 oktober 2021


 Staffan Olander&Ulf Clarén: "Staffan&Beatles-popmusiken blev ett livsprojekt"

Förlag: Kira 2021

En enastående bok för Beatlesfantasten och utöver det så bör boken intressera en rätt hyfsad bred läskrets.

Staffan Olander, känd först från "Nya Tiotusenkronorsfrågan"i tv, 22 år gammal. Det är den 1 december 1973 och Nils Erik Baerendtz läser upp de sex delfrågorna på Tiotusenkronorsnivån i ämnet Beatles...Sedan blev det ett liv med musik och då med tonvikt på Beatles.Vid sidan av sitt ordniarie jobb inom bankvärlden i Lund och Ystad.

Det blev ett eget skivbolag för Staffan, i boken upplistat vilka som spelade in i hans studio och vad. Nörd-intressant.

Staffan har också producerat radioprogram och konserter samt möten och samarbeten med många stora artister, svenska och utländska.

Staffans Beatlesintresse är så starkt att engelsmän kommer till hans egna samlingar hemma hos honom av Beatlesmaterial för att få reda på fakta. Då i det makalösa "Abbey Room"hemma i Södra Sandby.

Vad säger man som Beatlesfan när man kan läsa att Staffan genom åren blev kompis med Beatles producent Sir George Martin och hans familj.....han har firat midsommar med Ravi Shankar och Eric Clapton.

George Martins son Gilis skriver  förordet i boken.

Då och då genom åren har han haft kontakt med Paul McCartney och Ringo Starr.

Detta har inneburit att Staffan är en av världens ledande experter på Beatles och popmusik.

På 324 sidor rullas Staffans liv ut och givetvis består livet till mycket stor del av Beatles och faktamängden av olika slag som redovisas är optimalt härligt.

Boken är rikt illustrerad med foton med mera vilket gör boken ännu vassare att ta till sig.

Är man intresserad och gillar Beatles så kan man bara inte missa denna bok. Ett måste helt enkelt.

Den är så innehållsrik att man får beta av lite i taget. Njuta i många dagar....

Medförfattare är Ulf Clarén som arbetat som kulturjournalist i Malmö sedan mitten av 1980-talet.

Han upptäckte Beatles som åttaåring och följde Staffan i tv:s "Nya Tiotusenkronorsfrågan".

Torbjörn Andersson