onsdag 6 oktober 2021


 Mats Wingborg, "Blåbrunt Sverige-så påverkas du om högern vinner valet"

Förlag: Verbal,2021

Författaren, journalisten och utredaren Mats Wingborg har länge bevakat Europas högerradikala rörelser, arbetsmarknad och skolpolitik.

Tidigare har han bl a givit ut "Den blåbruna röran: SD:s flirt med alliansen och högerns vägval" och "Krutdurk Europa-arbetarrörelsen och högerpopulismen".

Nu ny bok: "Blåbrunt Sverige-så påverkas du om högern vinner valet". Boken är den tredje i något som kan beskrivas som en trilogi menar Wingborg.

Dvs om de får makten hösten 2022.

Läsaren får ta del av att moderaterna kommer att stå vid rodret för den blåbruna ekonomiska politiken, hur kulturpolitiken kommer att förändra, hur miljöpolitiken kommer att styras av marknadstänk och knappast ekologisk grundsyn. Referenser ges hur SD:s politik har påverkat olika kommuner i olika former. Att Public service kommer att skäras ned och kontrolleras. Att det fackliga arbetet kommer att motarbetas. Hur SD vill kontrollera utbildning på olika nivåer. Folkhögskolor ligger risigt till ex.

Bra också att chefen för fackliga idéinstitutet Katalys, Daniel Suhonen, skriver förordet.

Wingborg menar att det skulle betyda fortsatta skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare.

Åtstramning av a-kassa och sjukförsäkring.

Fortsatt privatisering av verksamheter som idag bedrivs i offentlig regi, framför allt på kommunal nivå.

Författaren understryker också att SD är ett parti med fascistiska och nazistiska rötter.

Han tar upp partiets principprogram där SD explicit hyllar Teodor Holmberg, en politisk tänkare som i slutet av sitt liv uttryckte beundran för Adolf Hitler i "Nationell tidning".

Vidare att en grundbult i SD:s politik är att svartmåla Sverige och sedan framställa sig själva som det enda parti som kan rädda landet. Inte sällan bygger retoriken på föreställningen om ett idealiserat förlorat Sverige, en myt om det förflutna.

SD:s kravinriktade integrationspolitik går ut på att invandrare inte ska få del av den offentliga välfärden. I SD:s retorik dras alla utrikes födda och i synnerhet flyktinginvandrare dras över en kam och beskrivs som orsaken till kriminalitet och otrygghet, skriver Wingborg.

Ännu grövre är den retorik som frodas i utkanten av SD och i alternativa medier som SD håller om ryggen.

Moderaterna, KD och Liberalerna  ger SD en ökad legimitet, rumsrenhet,,  och rentvättar en större högerradikal ådra.

Han fortsätter med hur kulturpolitiken skulle bli vid ett blåbrunt styre: biblioteken, folkbildningen och konstutsmyckningen lär drabbas och bli kontrollerade. Dvs en högst auktoritär kultur, bildnings och integrationspolitik.

Slutorden i boken är att om de blåbruna tankarna får sippra ner i samhällskroppen och få fäste så blir Sverige mer hjärtlöst, mer intolerant och mer slutet och ojämlikt.

Torbjörn Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar