tisdag 19 oktober 2021

"Papua-bland paradisfåglar och djävulsrockor"

Författare: Magnus Lundgren och Staffan Widstrand

Förlag: Votum, 2021


Årets Pandabok 2022 är en rejält intressant bok av naturfotograferna  Mats Lundgren och Staffan Widstrand. Båda är internationellt erkända fotografer, författare, föreläsare och expeditionsledare.

Magnus Lundgren betraktas som en av världens ledande naturfotografer med passion för undervattensfoto och specialiserad på stort och smått i alla typer av vattenmiljöer.

Staffan Widstrand omnämns som en av världens mest inflytelserika naturfotografer.

Så bildmaterialet i den här boken kan ju inte bli annat än mycket givande och intressant. Och man förstår att det är mycket arbete bakom alla bilder.

Författarna visar läsaren en omistlig del av världens urtida naturarv: Västpapuas tre kronjuveler Raja Ampat, Cenderawasih och Triton Bay.

Små paradisiska öriken där overkligt vackra kalkstensöar möter turkosblåa hav och korallrev med en mycket stor mångfald. Världens rikaste korallrevsområde. Och från dessa kustlinjer sträcker sig ännu vilda, orörda regnskogar mil efter mil in i landet. Men hur länge till innan det blir palmoljeplantager, gruvbrytning osv? En del av Västpapua är redan starkt exploaterat av länder utifrån.  Författarna skriver ändå att den lokala regeringen (huvudman är Indonesien) har avsatt 70% för naturvård av regnskogen.

Men vi vet ju hur det kan vara med det.....illegal avverkning i naturreservat/ parker världen över.

Nåväl, ännu som sagt finns det en del kvar och lokalbefolkningen i bokens områden ser större möjligheter att tjäna pengar på ekoturister istället för snabb avverkning och exploatering. Likaledes havet utanför med dykningar i otroliga vatten istället för hårt  industriellt fiske.

Expeditionen som boken bygger på kallas  " I Wallaces fotspår". Pionjären, biologen och vetenskapsmannen Alfred Russel Wallace som för 160 år sedan genomförde sin åtta år långa forskningsresa genom Västpapuas skärgårdar, skogar och byar. Wallace lät insamla och preparera 125 660 exemplar av insekter, fåglar, reptiler, däggdjur, snäckor och växter. Allt detta tog han sedan hem till England. Än idag är Papua forfarande delvis en vit fläck på vetenskapskartan,där det regelbundet beskrivs och dokumenteras nya arter, samtidigt som färska teorier om arternas utveckling och beteenden duggar tätt. 100 000 insektsarter är upptäckta, forskarna tror att det finns minst lika många till att upptäcka här.  Eller: " det finns lika många fjärilsarter runt en byrå på Nya Guinea(Papua) som i ett medelstort europeiskt land" som en professor i ekologi, från Tjeckien ,skrev. 900 olika fågelarter är registrerade. Paradisfåglar som bara finns här på en liten yta,  världens största sköldpaddor, världens största havsmantor(rockor), koraller, en rad olika fiskar, valhajar och mycket mer får du se i den här boken. 

Man blir glad över att det finns fläckar på jorden med hyfsat orörd natur och att kreativa fotografer och författare återger det till en större publik.

Torbjörn Andersson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar