måndag 25 oktober 2021


 "Svenska Industrisnillen"

Författare: Anders Johnson

Förlag: Historiska Media, 2021


Skribenten, tidningsmannen och politikern Anders Johnson som skrivit nya boken "Svenska Industrsnillen" är ett fenomen i sig.

Så till vida att han har en mycket rik kunskap om historiken för svenskt näringsliv och andra ting i svensk historia. Med denna kunskap och ambition har det blivit att han skrivit och medverkat i över 150 böcker. Enastående. Han har också genom åren fått olika priser för sitt författarskap. Han är också en uppskattad föredragshållare.

Nu finns en ny bok. Syftet med den här boken är att porträttera ett antal svenska industrisnillen som var verksamma under halvseklet före första världskriget. Han har även tagit med ett par geniala uppfinnare  som inte lyckades bygga upp någon snilleindustri, och ett par personer som i huvudssak verkade utanför Sverige. Han understryker i förordet att det inte var någon tillfällighet att många av våra främsta uppfinnare slog igenom under perioden 1864-1914. Kortfattat redogör Johnson i bokens första del-"Det svenska ekonomiska undret" att det var 16 ekonomiska, teknologiska, politiska och sociala faktorer som förändrade Sverige i grunden under 1800-talet och som ledde till att den ekonomiska tillväxten sköt fart från 1870-talet. Han redogör också nya teknologier, internationaliseringen, förbättrade kommunikationer, jordbrukets omvandling, bergsbrukets förnyelse,nytt fabrikssystem,handelsrevolutionen, ett modernt finansväsende, att kvinnorna tar plats, kunskapslyft, reformerad offentlig sektor med mera. I slutet på boken finns upplistat efter årtal, 1810-1914, näringspolitiska reformer i Sverige som betytt mycket för entreprenörer och det Sverige som vi har idag.

I bokens andra del-"Industrisnillena" presenteras ett trettiotal snillen. 

Läsaren möter här bl a Johan Edvard Lundström med sina tändstickor, Alfred Nobel och sprängämnen, Lars Magnus Ericsson och telefoner, Gustav de Laval med sina separatorer och turbiner, Oscar Carlson och elektrokemin, Gustaf Dahlén  med sitt fyrsystem, Oscar Kjellberg och elsvetsningen, Sven Wingquists kullager med flera. Kända namn och mindre kända, men nog så intressanta.

Boken kan gott och väl vara en uppslagsbok i ämnet samt en referensbok för undervisning. Och givetvis ett läsnöje för den vetgirige inte minst.

Torbjörn Andersson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar